LEVHART SKVRNITÝ vs PRASE BRADAVIČNATÉ, SERENGETI, TANZANIE 2015



LEVHART SKVRNITÝ AFRICKÝ (Panthera pardus pardus) , angl. Leopard.
PRASE BRADAVIČNATÉ (Phacochoerus aethiopicus), angl. Warthog

Pomalu končí slunečné odpoledne na plánich Serengeti. Od rána jezdíme v našem jeepu a vyhledáváme zvířata, příp. krajinové kompozice. Nesmí nám uniknout žádný detail. Stopaři prohlížejí stopy či zvířecí trus, my fotografové, nahoře na autě, zase pátráme po jakékoliv známce pohybu, akce, nebo po odpočívajících zvířatech na pláních, v korunách stromů, v řekách a jezerech. Nebo třeba kroužících supech signalizujících mrtvé či umírající zvíře.
Před chvílí jsme fotili dvě skupinky slonů v docela hezké kompozici.

1.0 SLONÍ RODINKA


1.1. SLONÍ RODINKA



A chvíli před tím tenhle „LVÍ STROM“

1.3 LVÍ STROM 


Celodenní hledání to vyžaduje to ode všech značnou koncentraci a pozornost. Nesmí nám uniknout žádný důležitý detail. K večeru už jsme z toho docela utahaní.
Takže jsme málem přejeli zceli bez povšimnutí tohohle krasavce, který seděl ve větvích asi 3 metry od nás. Všiml jsem si ho na poslední chvíli. Vůbec mu nevadilo cvakání závěrek kousek od něho ...


1.4. TURAKO /SPARÁK NAHOLÍCÍ (Corythaixoides personatus )

Ale je to opravdu přesné ?
Zhruba po hodině listovaní knihami a internetem jsem našel dvě varianty pojmenovaní tohoto ptáka:

A Bare-faced Go-away-bird (Corythaixoides personatus) ,
což odpovídá názvu
Sparák naholící , Corythaixoides personatus (Ruppell, 1842)

A druhá verze , méně častá, je pak:
Brown-faced Go-away-bird (Corythaixoides personatus)
lze to přeložit jako sparák hnědolící….

No nic , zpátky na pláně Serengeti ….. najednou nás z lehké letargie probere tiché upozornění stopaře „ ….. the leopard on the right" , tedy „….levhart na pravo …." !
Má zatraceně dobré oči. Je to více než 100 metrů , chvíli mi to  trvá než ho vůbec zaostřím v té vysoké husté trávě. Ale pak z ní vylezl …..


1.5 LEVHART POZORNĚ SLEDUJE COSI PŘED NÍM


Levhart , to je vždy  pro fotografa svátek. Setkání s touto šelmou je vždy vzácné. Levhart je samotář, který se pohybuje na velkém teritoriu až kolem 50 km2. Většinu dne tráví na stromech, kam si odnáší i kořist. Lovit chodí navečer a v noci. Takže je potřeba i trocha štěstí ….

Levhart sedí na místě a velmi pozorně sleduje cosi v trávě před ním.
Je to od nás dost daleko. Rychle přehazuji techniku a dávám na teleobjektiv nejdelší sestavu jakou mohu složit. Foťák s cropem, 1,3 a k tomu konvertor 2x. Nejhorší je když to musím dělat ve chvíli kdy se nečekaně objeví takový vzácný objekt. Člověk je z toho pěkně nervozní aby to sestavil ještě dříve, než dojde k nějaké akci.
Je také potřeba to dělat velmi opatrně, ještě si ani nesedl prach který zvedlo naše auto při pomalém a tichém zastavení.
Konečně to mám pohromadě a snažím se lokalizovat zvíře v hledáčku.
Je to tak tak …. ale dá se to použít.
Levhart se dává do pohybu o opatrně jde směrem kde vidí v trávě něco ,
co je našim očím zatím skryto.




1.6 LEVHART V POHYBU
Na chvilku si opět sedá ….


1.7 LEVHART SEDÍ A POZORUJE

…….ale najednou vyrazí jako blesk dlouhými skoky …



1.8 LEVHART VYRAZIL DLOUHÝMI SKOKY




1.9 LEVHART VYRAZIL .... a vrhá se do trávy na malém kopečku trávy . Stále nevím co se tam děje.  Z levharta je vidět jen jeho hřebet ….ozývá se kvičení ….ale najednou je v hledáčku i stín velkého tmavého zvířete . 




2.0 LEVHART V TRÁVĚ

  
2.1 LEVHART A STÍN VELKÉHO ZVÍŘETE

Ten velký tmavý stín se pohybuje pryč od levharta…až je zcela jasné, že se jedná o samici prasete pradavičnatého. Levhart právě ulovil, jí těsně před očima , její malé mládě ….




2.2 SAMICE PRASETE BRADAVIČNATÉHO

Zoufalá samice zastavuje asi 15 metrů od místa kde levhart právě zakousl její mládě…ale vrátit se bojí. Tak tam jen zoufale stojí a co chvilku popoběhne pár kroků na jednu …a pak na druhou stranu.

Mezí tím se levhart objevil a nese v tlamě ulovené mládě .
Musím rychle přeostřit a trvá mi 3-4 vteříny než levharta na tu velkou vzdálenost stačím vůbec zaměřit v hledáčku. Bylo to tak tak, už začínal mizet za bujnou vegetací……




2.3 LEVHART S KOŘISTÍ V TLAMĚ

Samice stále pobíhá na jednom místě …ale bojí se vydat za levhartem….




2.4 SAMICE PRASETE BRADAVIČNATÉHO 


Druhý den ráno se vracíme na stejné místo …. Co kdybychom náhodou znovu zahlédli včerejšího levharta ! Ale levharta jsme už nenašli.
Koho tam ale vidíme …je tam stále ta zoufalá samice. A stojí celou dobu na stejném místě jako včera…. a čeká. Nemůže uvěřit že její mládě už se nevrátí. Je to smutný pohled ….
………………………………………………………………………………………………………………………..........................

JAZYKOVÝ KOUTEK: LEVHART NEBO LEOPARD ? :
Vzpomněl jsem si na debatu o správném názvu, kterou jsme kdysi vedli na Masai Mara , když jsme fotili tohle krásné zvíře.

Takže : Levhart nebo leopard ?

2.5. LEVHART SKVRNITÝ NA VĚTVI


Oficielní název: Levhart skvrnitý africký (Panthera pardus)
V češtině se mu někdy říká i leopard, nebo panter,
Název leopard se do češtiny dostal zřejmě převzetím anglického názvu pro levharta .
Zoologové se však drží pouze názvu levhart skvrnitý .

Stejně tak např. v němčině či francouzštině. Tam jsou výrazy Panther, resp. Panthère, vnímány spíše jako neoficiální, odborníci používají v těchto jazycích výrazy Leopard, resp. Léopard , které mají svůj základ v latinském názvu této kočkovité šelmy.


2.6. LEVHART SKVRNITÝ - PORTRET

Na strance www.chovzvirat.cz  se např. dovídám :

Levhart je někdy nesprávně nazýván leopardem, panterem nebo pardálem. Velmi často se u levharta setkáváme s odchylkami zbarvení. Jedná se o sklon k vytváření atypické kresby a dále o tzv. melanismus, zmnožení tmavých pigmentů. Často jsou tyto exempláře známé jako "černí pardálové" - nejsou to poddruhy, ale pouze barevná odchylka! V Indii nazývají černé levharty bagira.

- Serengeti, květen 2015 -

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. Pro reakci na vybraný komentář klikněte na odkaz „Reaguj na komentář“ pod vybraným příspěvkem nebo napište číslo komentáře, na který reagujete do hranatých závorek např. reakci na komentář č.10 zapíšete [10] viz nápověda


*
*
1812151312
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace